Dol i dols

M. Àngels Termes, editorial del núm. 15 de Galilea.153 «Dol i esperança»

El 2 de novembre preguem pels fidels difunts, perquè Déu aculli la seva ànima. I està molt bé que ho fem! Però la mort té una altra cara: el dol, el sentiment dolorós dels que pateixen la pèrdua d’un ésser estimat.

En aquest número parlem de la mort amb el doctor Juan Carlos Trallero que a través de les cures pal·liatives acompanya moltes persones en el tram final de la seva vida. Ens ve a dir que, segons com encarem la mort, ajudarem els nostres familiars a viure el dol quan ja no hi siguem. Tot un aprenentatge.

La pregària que ens ha preparat en Manolo Juárez parteix de la pròpia experiència: la fe ens ajuda en el camí del dol per la mort de la mare. I sant Ambròs, un dels Pares de l’Església, fa molts segles també explica com la fe il·lumina la mort del seu germà.

Davant la pèrdua

La absència d’un ésser estimat és el primer que pensem quan parlem de dol. Però de pèrdues n’hi ha moltes i per tant també de dols. Aquí només n’encarem alguns: el que produeixen les malalties devastadores com l’Alzheimer (article de l’Àngels Canals), el dol per tantes comunitats religioses que es tanquen (M. Dolores Arbiza) o els dols que pateixen els immigrants (Silvia Magaña, d’El Salvador).

I davant qualsevol pèrdua, la que sigui, que produeix una buidor que la persona a vegades és incapaç d’afrontar, el telèfon de l’esperança (Ramon Olarán) ofereix la seva escolta perquè la pròpia persona trobi camins per sortir-se’n.

També obrim una finestra a altres cultures. En Benjitu Bareto, missioner claretià nascut a Timor que ara viu a Barcelona, ens explica com l’Església ha sabut fer-se seves les tradicions originàries de pregària pels difunts.

A Galilea.153 apostem per la litúrgia, també enmig del dol. Els diferents temps litúrgics, ens explica Luis García, ofereixen elements per acompanyar el dol. I en especial l’Advent que encetarem el 29 de novembre, com diu José A. Goñi, ens convida a saber llegir els signes dels temps, també en allò que estem vivint.

Sumari del núm. 16 de Galilea.153

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *