Natura i Déu

M. Àngels, directora

Aquest número de Galilea.153 vol ajudar-nos a prendre més consciència de la fragilitat de la natura que hem rebut de Déu.

Sovint sentim parlar d’ecologia, però és una paraula tècnica que ens costa traduir a la nostra vida. En canvi, si ens parlen de no malbaratar els recursos naturals o de gestionar correctament les nostres deixalles… ja sentim que ens afecten.

La natura ens obre a Déu

Per poc disposats que estiguem, les meravelles de la natura ens condueixen a Déu: la grandesa de les muntanyes, la immensitat del mar, les meravelloses estructures moleculars que veiem al microscopi o la grandiositat del cel nocturn, ens obren el cor a una immensa acció de gràcies al Creador.

També elements que ens dona la natura, com el pa, el vi, l’oli, l’aigua… són signes que usa la litúrgia per simbolitzar el diàleg entre Déu i l’home.

Algun articles d’aquest número desenvolupen aquest camí de la natura cap a Déu.

Déu ens condueix a tenir cura de la natura

Altres articles tracten de com la fe en Déu ens compromet amb la natura.

En efecte, la ciència ens parla, amb dades objectives, dels greus problemes ecològics que tenim: esgotament dels recursos naturals, canvi climàtic, deixalles no biodegradables que envaeixen la natura… problemes que si no s’afronten condueixen a veritables catàstrofes.

El papa Francesc, amb l’encíclica Laudato si’, fa un toc seriós d’alerta. Va a la raó profunda d’aquests greus problemes: l’egoisme humà, tant a nivell nacional, com empresarial, com individual… que fa prendre decisions en benefici propi sense tenir en compte l’altre. Entenent com a altre el que viu al costat, el que viu a un altre continent, el que viurà d’aquí cinquanta o cinc-cents anys, com també el clima, el paisatge, la vida animal o vegetal, els recursos geològics… Si la fe en Déu és el motor de la nostra vida, aquesta resposta egoista no té cap sentit.

Conversió al Déu de Jesucrist 

Per això el Papa ens parla de conversió al Déu de Jesucrist, al Déu creador: una conversió ecològica global.

I en aquest número trobareu iniciatives que volen respondre en diferents àmbits. Resposta que no podem deixar de donar, tant a nivell personal com comunitari.

Per a la reflexió personal i el diàleg en grup
Responent a la demanda que ens ha arribat, en algunes pàgines d’aquest número trobareu preguntes que ajuden a la reflexió. Agraeixo molt els vostres suggeriments.

Sumari Galilea.153 juliol-agost de 2019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *