Celebrar i viure la Litúrgia és un art

Fotografia: Sant Pau del Camp de Barcelona, Maria Guarch

Natàlia Aldana, Monestir de Sant Benet de Montserrat

Sovint relacionem la litúrgia amb un conjunt de coses que cal fer, o unes rúbriques per acomplir, o amb participar d’una forma concreta en una celebració, assentint a tot allò que el prevere va recitant… Però la litúrgia va molt més enllà.

De la mateixa manera que quan contemplem un quadre o escoltem una peça de música, si les observem amb atenció, descobrim tot un món de formes i harmonies que les fan atraients i fins i tot arriben a tocar el nostre cor, el mateix passa amb la litúrgia.

L’objectiu de la litúrgia és facilitar el trobament de la persona amb Déu i això mitjançant els sagraments, l’Eucaristia, la Paraula, les diverses celebracions que ens uneixen, en comunitat, com a Poble de Déu, a la seva presència. I quan analitzem aquests moments trobem, també, Déu, que és la Bellesa màxima.

Com s’ha dit, l’ars celebrandi, la celebració litúrgica, no és un ritus a acomplir o quelcom d’extern que no ens afecti. L’ars celebrandi té un contingut molt clar i important –l’amor que Déu ens té, manifestat en el misteri pasqual del Crist– i no podem participar ni viure una celebració oblidant aquesta realitat fonamental. Si ho féssim, estaríem davant un ritu buit i sense sentit. Celebrem el que creiem i allò que creiem és molt gran i important!

La celebració litúrgica reclama la nostra participació activa interna i externa. Celebrar el misteri de Déu ens situa en una actitud de reverència, de respecte, de veneració, d’obertura i de pregària confi ada… I, alhora, ens demana posar en joc tot el nostre ésser, els cinc sentits, les nostres capacitats. I mitjançant uns cants adients, unes lectures ben proclamades, uns gestos senzills però plens de vida i contingut, diàlegs i silencis, ritus i pregàries, accedir a aquest misteri de Déu que se’ns revela de forma generosa i gratuïta. Aquí l’equip de litúrgia pot ser d’una gran ajuda per preparar amb cura la celebració i facilitar aquesta harmonia que ens ajuda a relacionar-nos amb Déu.

La bellesa de la celebració litúrgica, participar en ella des de la realitat potser humil però autèntica de les nostres comunitats i parròquies, oferint a Déu allò que som i tenim amb sinceritat de cor, des de la lloança i l’acció de gràcies, amb un sentit de festa i joia per celebrar i actualitzar la Pasqua del Senyor, en comunió amb l’assemblea del cel, és tot un art, l’art de fer present i viure ja ara, aquí a la terra, allò que estem cridats a viure eternament.

Per treballar en grup:

– Les nostres celebracions, ¿ens ajuden a trobar Déu? ¿Per què? ¿Què podem fer per millorar?

– Les nostres celebracions, ¿expressen la nostra fe? (Per exemple, ¿la celebració de l’Eucaristia manifesta la joia de saber-nos poble redimit i estimat per Déu en Jesús?) ¿Què podem fer perquè realment siguin manifestació d’allò que creiem?

– Pensant en la nostra comunitat o parròquia particular, ¿de quina manera podem participar de forma activa i concreta en la celebració? ¿Hi vull participar o prefereixo no implicar-me?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *