Escoltem els joves

(M. Àngels Termes, editorial, núm. 3) Aquest número de Galilea.153 coincideix en el temps amb la celebració del sínode dels bisbes a Roma durant el mes d’octubre sobre el tema «Els joves, la fe i el discerniment vocacional».
En aquestes pàgines també abordem el tema dels joves, tot i que només amb breus pinzellades, sense abastar ni molt menys tot el que dona de si. Perquè està molt bé que els bisbes reflexionin sobre els joves, però nosaltres, en l’àmbit de cada una de les nostres petites comunitats també cal que ho fem.
Entre les pinzellades trobareu –a la vinyeta de la pàgina anterior– les dificultats perennes d’entesa entre els joves i els més grans. El testimoni de joves que són voluntaris, tant en l’àmbit civil com eclesial. Reflexió sobre l’acompanyament en la fe i emocional als joves. L’apunt de com la precarietat laboral i dificultats familiars afecten el nostre jovent. Celebracions litúrgiques on els joves s’hi troben a gust. Una crònica del treball previ al sínode: el document preparatori i el qüestionari adreçat als joves. Idees per encetar el diàleg sobre com apropar la litúrgia als joves i com trobar nous llenguatges per connectar-hi.
Només quatre pinzellades per ajudar a la reflexió individual i a encetar el tema en les nostres comunitats.
Llegint els articles que teniu a les mans, a mi –que ja fa uns anys que vaig deixar de ser jove– em surt que el que ens cal, sobretot, és una actitud profunda d’escolta als joves. I em pregunto com traslladar a tots els àmbits –no només en les publicacions– la proporció de 80 a 20 que proposa Xiskya. 80 d’atenció als interessos dels joves i 20 d’informació nostra.
Potser els joves que tenim a prop estan molt allunyats de la fe i els voldríem omplir d’arguments. I no. Cal una escolta atenta i profunda –encara que a vegades ens costi entendre’ls– de la seva vida i de les seves inquietuds, i dir ben poca cosa. Déu ja trobarà camins per parlar-los!

En aquest número tant la secció «En l’any litúrgic» com «Les lectures del diumenge» inclouen tres mesos (setembre-octubre-novembre), per tal de donar unitat al final del temps de durant l’any. El proper número les dedicarem als temps forts d’Advent i de Nadal, que omplen el mes de desembre i l’inici de gener.

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *