Fem Església

Ser Església comporta fer Església ara, i no és un joc de paraules.

Quiteria Guirao, editorial de Galilea.153 núm. 19

Cadascú de nosaltres, que som Església, trobem la manera i el temps per contribuir a fer Església. El que ens anima a fer-ho és sentir que tots i totes som ben acollits davant la nostra disponibilitat a fer Església. Aquesta és la clau de la sinodalitat per «arribar a una Església viva on tots els seus membres, cadascú d’acord amb la seva pròpia vocació, participem en comunió de fe en la missió evangelitzadora de l’església sota la guia de l’Esperit Sant». Paraules de Jorge Bergoglio a Bogotà el 1992.

El compromis del laic

És possible que d’aquesta convicció vingui també la seva acció com a Papa quan fa unes setmanes va decretar modificar l’article 230,1 del Codi de Dret Canònic per deixar clar que, utilitzant el terme «laic», els ministeris instituïts del lectorat i de l’acolitat no són exclusius dels barons. I va acompanyar aquesta decisió amb una carta al prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe en la qual va expressar que «el compromís dels fidels laics, que són simplement la immensa majoria del Poble de Déu, certament no pot ni s’ha de limitar a l’exercici dels ministeris no ordenats, però una millor configuració d’aquests ministeris i una referència més precisa a la responsabilitat que neix, per a cada cristià, del baptisme i de la confirmació, pot ajudar l’Església a redescobrir el sentit de comunió que la caracteritza».

Contingut de «Fer Església»

En aquesta revista Paula Depalma ens explica quins són els ministeris laicals i Carme Munté s’estrena a la nostra revista amb l’entrevista a Màrion Roca, secretària general i canceller de l’arquebisbat de Barcelona. Amb les aportacions de Joan Radó, Juan Felipe Ramírez, Francisco Raya, Jordi Guàrdia i Joan Cabot, fem una aproximació als serveis pastorals i litúrgics que fan Església.

D’altra banda, a les nostres seccions fixes, en José Antonio Goñi ens introdueix en la festa litúrgica de la Santíssima Trinitat; les lectures dels diumenges del 30 de maig al 25 de juliol, una secció de Lluís Prat, incorporen el comentari de Núria Calduch-Benages que també pots trobar publicats a La Paraula celebrada; l’oració de Manolo Juárez «El ministeri laical»; i tanca la revista Emili Marlés amb una experiència en el seguiment de les celebracions litúrgiques amb mitjans audiovisuals a l’església.

Una nova direcció per a la revista

Finalment, explico per què escric jo aquest editorial. Galilea.153 inicià el seu camí amb M. Àngels Termes com a directora i ella mateixa va demanar el seu relleu. Ha estat el Consell del CPL que m’ha ofert la possibilitat de desenvolupar un servei des de la direcció de la revista. He dit que sí. Agraeixo molt sincerament la feina desenvolupada per M. Àngels Termes, juntament amb el Consell de la revista, per aconseguir que Galilea.153 tingui un present i un futur.

Foto destacada del rosetó de la catedral de Santo Domingo de la Calzada, obra del P. Marko Rupnik, prevere catòlic, jesuïta, artista, teòleg i escriptor eslau.