Humilitat i perdó

Galilea.153 de maig-juny la dediquem al perdó com actitud de fons.

(Editorial núm. 7, M. Àngels Termes)

El perdó com actitud de fons

El número que teniu a les mans de Galilea.153 el dediquem al perdó, al perdó com a actitud de fons. Volgudament hem obviat el sagrament del perdó, encara que en algun article se’n parli, com el de Sergi d’Assis Gelpí. En l’article ens explica la seva experiència com a capellà que confessa.

Però bàsicament hem volgut tractar el perdó com actitud de fons. És a dir, l’actitud de perdonar. Per exemple davant de la mort anunciada, en malalts terminals. Fem una incursió en algun dels diferents llenguatges per atansar-se al perdó: el del cinema o el dels espais arquitectònics. A més a més de les dificultats que trobem per acostar el perdó als joves. També tenim l’aportació de Joan Torra ens remet als inicis de l’Església, quan l’Eucaristia tenia la dimensió del perdó o remissió dels pecats. Potser caldria recuperar-la… Perquè el perdó, com ens recorda Dolores Aleixandre, és un nou naixement. I l’entrevista a Joan Morera que ens aporta idees molt suggeridores sobre la noviolència activa.

Quaresma, camí de perdó

Enguany el perdonar també ha estat present de manera especial durant la Quaresma. Hem pogut escoltar diversos evangelis que ens en parlaven. El quart diumenge se’ns va proclamar la paràbola del fill pròdig (Lluc 15,1-3.11-32), amb el perdó al fill petit donat amb escreix pel pare i la negació del perdó per part del fill gran. El cinquè diumenge el text de la dona sorpresa en adulteri (Joan 8,1-11) on Jesús la perdona de forma evident:
“Tampoc jo no et condemno”.

I el Diumenge de Rams, en el text de la passió segons sant Lluc, ens van ressonar dues frases de perdó dites per Jesús a la creu. Una era una pregària d’intercessió davant del Pare pels que l’estaven crucificant: “Pare, perdoneu-los, que no saben el que fan” (Lluc 23,34) i l’altra anava dirigida a un dels criminals crucificat al seu costat: “T’ho dic amb tota veritat: Avui seràs amb mi al paradís” (Lluc 23,43).

Humilitat per perdonar

Aquestes frases són un bon ensenyament per quan nosaltres tenim l’oportunitat de perdonar un germà. Jesús, a la creu, perdona des del seu anorreament (s’ha fet no-res) màxim. Ens ensenya que hem de perdonar també des del nostre anorreament, la nostra humilitat. Ja que, no s’hi val perdonar des d’un nivell “superior”, des de creure’ns que som millors… ens cal la humilitat per poder perdonar de debò els altres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *